fbpx
Bejelentkezés
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Szia! Mi István és Erika vagyunk és

az antik szőnyegek a mániánk, már 30 éve!

Mert nem lehet megunni!

1992-ben azt mondta nekem Zoli bácsi, az akkori mentorom, hogy „Fiam! Ha ezt a szakmát kitanulod, az egy életen át kenyér!” 

Ma már feleségemmel, Erikával és két gyermekünkkel, Melindával és Istvánnal egy családként közösen népszerűsítjük a keleti szőnyegek csodálatos világát nem csak Magyarországon, de az egész világon!

Kérlek engedd meg, hogy röviden bemutatkozzunk és elmeséljük miért csináljuk azt, amit csinálunk. 

Varga István

Keleti szőnyeg szakértő, Tulajdonos és Családfő

Idén leszek 52 éves és gyerekkorom óta nagyra értékelem a kétkezi munkát, annak gyümölcsét. Vásárosnaményban nőttem fel, édesapám, Varga Bertalan teknővájó mesterember volt, amit művészi szinten űzött és az ország minden tájáról kapott megrendeléseket. 

Bár a kézügyességét nem örököltem, minden ami kézzel készül nagyon közel áll hozzám, mert tisztán látom és megbecsülöm a mögötte álló értéket és történetet. 14 éves voltam amikor apámat elveszítettem, ennek következtében nagyon gyorsan fel kellett nőnöm, hogy segítsek eltartani a családunkat, ezért beálltam a helyi üveggyárba dolgozni édesanyám mellé.

Édesapám: Varga Bertalan

Forrás: A Nyíregyházi Jósa András Múzeum évkönyve 27-29. – 1984-1986
Szatmár-beregi kismesterségek, írta: Csiszár Árpád

Kisvárosból a fővárosba.

Hatalmas változás volt ez egy vidéki srácnak, de hamar beilleszkedtem a nagyvárosi életbe.

Pár évvel később, 1988-ban édesanyámmal és három nővéremmel felköltöztünk Budapestre az ország széléről. A nagyvárosba költözés rengeteg új lehetőséget tárt elém és én ezeket egytől egyig ki is használtam.

A 90-es évek és huszas éveim elején, fiatalkorom ellenére kiemelkedően sikeres épitőipari vállalkozóvá küzdöttem magam. Persze nem a semmiből! Segédmunkásként kezdtem, de gyorsan tanultam, jókor voltam jó helyen és mindig nyitott szemmel jártam.

Épületek gépészeti és tűzvédelmi szigetelésével foglalkoztam és mielőtt végleg ott hagytam, már 15-20 fős brigádért feleltem. Az építőiparral járó állandó streszt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Három évtizeddel később visszatekintve, úgy vélem, hogy az álmatlan éjszakák az, ami miatt „menekültem” egy nyugodtabb, hálásabb hivatás felé.

Két szerelem egyszerre.

Rózsi nővérem apósa, Zoli bácsi vezetett be a szőnyeg kereskedelem rejtélyeibe. Bár ő ezt csak „mellékállásként” űzte, így is rengeteg dologra megtanított! Számomra is csak hobbinak indult, de kezdetleges érdeklődésem hamar egy életre szóló szenvedéllyé nőtte ki magát.

Bújtam a szakmai könyveket, minden szabadidőmben régiségboltokba, piacokra és antik szőnyegesekhez jártam tanulni és seftelni.

A 90-es években több olyan üzlet is volt, ami kimondottan antik szőnyegekkel foglalkozott. Ezek aztán sajnos a 2000-es évek elejére eltűntek, bezártak az érdeklődés csökkenése miatt. Hosszú évek után a Rugexpert volt az első és ma is az egyetlen üzlet az országban, ami antik szőnyegekre specializálódik!

Mi a sikerünk titka? Az, hogy imádjuk, amit csinálunk. Semmi más!

Az antik szőnyegek világát és feleségemet, Erikát szinte egy időben ismertem meg és azonnal beleszerettem mindkettőjükbe. A lelkesedésem az új „hobbim” iránt Erikára is hatással volt, így nem volt kérdés, hogy ennek szenteljük a közös jövőnket. Döcögős út volt, de büszkén elmondhatjuk, hogy…

...minden eddig elért és jövőbeni sikereinket egymásnak köszönhetjük!

Együtt kezdtük el tanulni a szakmát. Míg én a szőnyegek eredetét, különböző minták szentimentális jelentését tanulmányoztam, ő a szőnyegek készítésének és javításának fortélyait sajátította el Fodor Luca szőnyeg restaurátor mester mellett. 

Azért nem mentek a dolgok olyan egyszerűen, mint ahogy hangzik. A tanulás első pár évében még az is nehezünkre esett, hogy megkülönböztessük a kézzel csomózott szőnyeget a gépitől, a gyapjút a pamuttól, a használtat az antiktól, a keletit az európaitól… és még naphosszat sorolhatnám.

Belefutottunk olyan rossz üzletekbe, hogy minden félretett pénzünk ráment és volt olyan is, hogy csak évekkel később jöttem rá, hogy tízszeresét érte egy szőnyeg, amin túl gyorsan túladtam. De ezekre a tapasztalatokra is szükség volt a tanuláshoz.

Nem csak szőnyeg.

Minden kézzel készűlt műalkotást tisztelünk és nagyra értékelünk. Bár mindig is az antik szőnyegek voltak / lesznek számunkra az első helyen, az elmúlt 30 évben sok más művészeti területre is elkalandoztunk és rengeteg tapasztalatot szereztünk. Festmények, órák, bútorok, szobrok, porcelánok, kerámiák, militária, ékszerek és még sorolhatnám.

A Rugexpert megnyitása.

Rugexpert (Magyarul: szőnyeg-szakértő) nevű üzletünket 2015-ben nyitottuk meg, amikor gyermekeink, Melinda és István úgy döntöttek ők is szeretnének besegíteni a családi vállalkozásba.

Először pár hónapig egy picike kis raktárat béreltünk a XIII. kerületi Victor Hugo utcában. Akkor még nem voltunk biztosak benne, hogy szélesebb körben is lesz-e érdeklődés egy kimondottan antik szőnyegekkel foglalkozó üzlet felé. Volt és van is, nem is akármilyen!

Kevesebb mint 5 hónap alatt kinőttük és átköltöztünk egy nagyobb üzletbe a Pannónia utca 36 szám alá, két sarokkal odébb. Ez már 70 nm-es üzlethelyiség volt. Itt 1,5 évig fértünk el, hála a növekvő érdeklődésnek.

Azt is kinőttűk!

2017 közepén pedig átköltöztünk, megint csak pár sarokkal odébb, a Hegedűs Gyula utca 4 szám alá immáron egy 150 nm-es helyiségbe. Azóta is itt vagyunk és imádjuk.

Gyermekeink

Akikre büszkébbek már nem is lehetnénk!

Ma már az egész családunk a Rugexperten és az Antik szőnyegek csodálatos világának népszerűsítésén dolgozik. Kérlek engedjétek meg, hogy gyermekeink is bemutatkozzanak, akik a Rugexpert online oldalát viszik.

Varga Melinda

11 éves korom óta mindig ott ültem anyu mellett, amikor szőnyegeket restaurált, vagy épp gyönyörű díszpárnákat készített belőlük. A bonyolultabb feladatok, mint például egy szőnyeg újra csomózása, sosem ment olyan szépen, mint édesanyámnak, de az egyszerűbb javítási technikákat, pl. szegés és rojtozás ellestem tőle, ezért ezekben be tudtam (és néha még ma is be tudok) neki segíteni. Ma már csak kivételes esetben vállalunk szőnyeg restaurálást és én is inkább más területeken segítek be a családi vállalkozás működésébe. Teendőim közé tartozik az értékesítés, tanácsadás, kapcsolattartás külföldi ügyfeleinkkel és partnereinkkel, valamint mostantól a tartalomkészítés is.

Tanulmányaimat gazdasági területen kezdtem, de amikor befejeztem rájöttem, hogy tudásomat inkább a családi cégben szeretném kamatoztatni. Szüleim hivatásából adódóan sok féle régiséggel találkoztam már és, bár az antik szőnyegek szeretetét is örököltem tőlük, az évek alatt az antik ékszerek kerültek a legközelebb a szívemhez. Édesapám, látván lelkesedésemet, azt tanácsolta, hogy ássam magam mélyebben a témába egy szakértő mellett. Nemrég vizsgáztam jelesre és szereztem ékszerbecsüs szakmai bizonyítványt, Reményi Katalin ötvösművész által vezetett tanfolyamon.

Varga István

István vagyok és apám példáját követve, már a középiskolában “sefteléssel” kerestem a zsebpénzemet, bár én nem régiségeket, hanem régi hangszereket és használt elektronikai eszközöket adtam-vettem. Én is örököltem a régi művészetek szeretetét és tiszteletét, de a modern technológiák vonalán otthonosabban mozgok. Alkotó beállítottságú vagyok, mint nagyapám volt és azt élvezem a legjobban, ha a semmiből létre hozhatok valami újat és azt mindenkinek megmutathatom. Imádok tanulni, de persze csak akkor, ha valami felkelti az érdeklődésemet, olyankor viszont beleadok apait-anyait és mélyre ásom magam a témában.

Az elmúlt évek alatt az alábbi területeken tevékenykedtem és szereztem tapasztalatot: Weboldalak tervezése és kivitelezése, fotózás, videózás, marketing stb. A Rugexpert működésébe is ezeken a területen segítettem be már korábban is. 

Mostantól viszont teljes erőbedobással itt vagyok, és azon dolgozok, hogy az online megjelenésünk legalább fele olyan minőségi legyen, mint amilyet szüleinktől már megszokhattatok, ha jártatok nálunk.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
  • Kép
  • Ár
  • Hozzáadás a kosárhoz
  • Leírás
  • Súly
  • Méretek
  • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása