fbpx
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Így teszi tönkre az egészségünket a modern szőnyegipar

3 400 000 000 Kg

Csak Európában ÉVENTE 1,6 millió tonna szőnyeg kerül a szeméttelepekre, az Egyesült Államokban ez a szám 1,8 millió tonna…

Eszement pazarlás

A „modern” gépi szőnyegipar jelentős környezeti probémákat okoz, különösen a tervezési hibák és a magas hulladéktermelés miatt. Több mint 1,8 millió tonna szőnyeg kerül évente az amerikai, és 1,6 millió tonna az európai szeméttelepekre.

A szőnyegek gyakori cseréje, különösen a vendéglátóiparban, hatalmas pazarlást eredményez. Többségük hulladéklerakókban és égetőművekben végzi, ami nem csak klímánkra van negatív hatással, de az egészségünkre is.

97%-uk megy a kukába

A fosszilis alapú műanyagokból készült szőnyegek pazarlásának megállítása érdekében komoly erőfeszítésekre van szükség, mivel a jelenlegi újrahasznosítási arányuk mindösszesen három százalék.

A főleg padlószőnyegek gyártása során használt anyagok, mint a nylon és a poliészter keverése megnehezíti az újrahasznosítást, mivel ezeket az összetevőket lehetetlen egymástól elválasztani. Közbelépés nélkül ez a helyzet csak romlani fog.

Egyéb egészségre káros hatások.

 1. Vegyi anyagok kibocsátása: Az új szőnyegek gyakran tartalmaznak különböző vegyi anyagokat, mint például formaldehidet (Szobahőmérsékleten színtelen, kellemetlen, csípős szagú gáz. – Wikipédia) és más illékony szerves vegyületeket (VOC-k), amelyek a levegőbe párologva belélegzés esetén károsíthatják az egészséget. Ezek a vegyületek szemirritációt, fejfájást és egyéb légúti problémákat okozhatnak.

 2. Allergének: A szintetikus szőnyegek vonzzák a port, az atkákat és egyéb allergéneket, amelyek súlyosbíthatják az allergiás reakciókat, az asztmát és más légzőszervi betegségeket.

 3. Biológiailag nem lebomló anyagok: Az új szőnyegekben található műanyag-alapú szálak, mint a nylon és a polipropilén, hosszú ideig a környezetben maradnak, és mikroműanyag-szennyeződést okozhatnak, ami károsíthatja a vízi élővilágot és végül az emberi egészséget is.

 4. Tűzállóságra használt vegyi anyagok: Sok új szőnyeg tűzállóságának növelése érdekében halogénezett lángálló vegyszereket tartalmaz, amelyek potenciálisan toxikusak lehetnek és hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatnak.

 5. Gyártási folyamat: A szőnyegek gyártása során felhasznált vegyszerek és színezékek szintén környezeti és egészségügyi kockázatokat rejthetnek, különösen ha ezek a vegyszerek a környezetbe kerülnek.

Ezek az egészségügyi aggályok hangsúlyozzák a természetes anyagokból készült szőnyegek előnyeit.

Mit tehetünk?

Mindenki számára érdemes megfontolni a fenntartható, környezetbarát alternatívákat, amikor szőnyeg vásárlásról van szó. Az egyik leghatékonyabb lépés, amit tehetünk, az a biológiailag lebomló természetes anyagokból, például gyapjúból, pamutból vagy selyemből készült szőnyegek választása.

A szőnyegkészítés kultúrája többezer évre nyúlik vissza (lásd: Bevezetés a keleti szőnyegek csodálatos világába / 1. rész – Az első szőnyeg) és egészen az ipari forradalomig nem okozott gondot környezet szennyezésük.

Sajnos a modern, felgyorsult világban sokan elfelejtették, vagy meg sem tanulták az örök érték és a hulladék közötti különbségeket. Legyen szó papír bútorokról, műanyag, semmitmondó lakásdekorációkról, vagy éppen szőnyegekről. A szeméttelepek egyre csak növekednek, miközben a valódi művészet haldoklik. Szomorú..

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Kapcsolódó
Nehezen adtuk be a derekunkat, de beláttuk, hogy haladni kell a korral. Mostmár online is...
Készítsd ide a kedvenc forró italod és hagyd, hogy elragadjon üzletünk és mesés keleti szőnyegeink...
Bátran merjük állítani, hogy amennyiben lakásodat antik szőnyeggel varázsolnád meleg otthonná, akkor mi vagyunk a...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
 • Kép
 • Ár
 • Hozzáadás a kosárhoz
 • Leírás
 • Súly
 • Méretek
 • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása