fbpx
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Pásztorok, pásztorok

A Qashqai törzs története szorosan összefonódik a régi Perzsa Birodalommal és az azt követő időszakokkal. Eredetileg nomád pásztorok voltak, néhányan közülük a mai napig is ezt az életmódot folytatják, azonban ez a szám ma már csak 400.000 fő környékén van.

A szőnyegeikre jellemző dús színek és bonyolult mintázatok kavalkádja nem csupán a szem számára nyújt látványosságot, de történeteket is mesél az ősi vándorló életmódról.

„Ahol én vagyok, ott a szőnyegem. Ahol a szőnyegem és én vagyok, ott az otthonom.”

Qashqai közmondás

Vándorlás inspiráta mesterművek

A Qashqai törzs Perzsia lenyűgöző tájain él évszázadok óta, nomád életmódot folytatva. A pásztorélet és a vándorlás révén kialakult szövési technikák és mintázatok a törzs egyedi kulturális örökségének alapjait képezik, amelyek a modern világban is fennmaradtak.

A Shiráztól északra fekvő nyári legelők és a Perzsa-öböl közelében lévő téli legelők között évente kétszer vándorloltak.

Az állandó „útonlét” nyomai általában láthatóak a Qashqai szőnyegeken és hűen tükrözik a törzs természettel való kapcsolatát.

Anya és lánya szőnyegkészítés közben.

Qashqai szőnyegekhez használt anyagok

A Qashqai nép mély történelemmel és gazdag kulturális hagyományokkal rendelkezik. A szőnyegkészítés egyike azon kifejező eszközöknek, amelyek segítségével megőrzik identitásukat és hagyományaikat, miközben gazdagítják a Perzsa kultúra sokszínűséget.

Különböző növényekből és bogarakból származó természetes színezékekkel dolgoznak, ezért szőnyegeik évszázadokon át megőrzik színeiket.

Kíváló minőségű gyapjú és kecskeszőr, valamint esetenként saját hajaik felhasználásával színes és bonyolult mintájú szőnyegeket készítenek.

Fontos megjegyezni, hogy szövést nem csak a nyári és téli táboraikban letelepedve végzik, hanem az oda vezető út alatt is.

A szőnyegeket jellemzően a tábor női tagjai készítik a hihetetlen kézügyességüknek köszönhetően.

Modern kori, táskákat árusító Qashqai nők.
Anya és lánya, modern Qashqai népviseletben.

Qashqai népviselet

A Qashqai törzs népviselete lenyűgöző színkavalkádot és összetett mintázatokat tár elénk, ami többek között a törzs gazdag kulturális hagyományait és életmódját tükrözik.

A Qashqai férfiak híresek lovaglási és pásztorkodási készségeikről, és gyakran láthatóak a törzs saját gyapjú kalapjaiban, ami identitásuk és büszkeségük jelképe is.

A Qashqai nők viselte, többrétegű színes szoknyák, virágos tunikák és fényes sálak életvidámságukat tükrözik.

Ezek a színes és gazdagon díszített ruházatok nem csupán a Qashqai nép mindennapi életének részei, hanem hordozzák az ősi hagyományokat és a közösség szellemét is, melyek a nomád életmód modern változásai közepette is továbbélnek.

A törzs nőtagjai, bár tábori életük során nem viselik a városi nők számára kötelező csadort, a modern Irán szabályaihoz alkalmazkodva, minden városi látogatás alkalmával fejet hajtanak a hagyományok előtt és magukra öltik ezt a viseletet.

Nők csadorban. Siráz, 2005
(Forrás: Wikipédia)

Megtetszettek a Qashqai Shiráz szőnyegek?

Nézz szét a webshop választékában, vagy gyere el hozzánk személyesen!

Kapcsolódó
A shiraz szőnyegeket általában nomádok készítették, például a Qashqai törzs. Nyers, de mégis lenyűgöző mintázatuk...
Rengeteg különböző motívummal találkozhatunk a keleti szőnyegeken és talán bele sem gondolnánk, de mindegyikük fontos...
A csomózás megkezdése előtt a gyapjúszálakat először megfelelő vastagságúra sodorták, majd természetes festékanyagokkal színezték. Ezeket...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
  • Kép
  • Ár
  • Hozzáadás a kosárhoz
  • Leírás
  • Súly
  • Méretek
  • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása