fbpx
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Antik szőnyegek tisztítása házilag

Mire lesz szükséged?

Porszívó, Vödör, Puha kefe, Ablaklehúzó, Ph semleges sampon, Ecet, Szódabikarbóna

Bevezetés

Az antik kézi csomózású szőnyegek megfelelő otthoni tisztítása, ápolása különös odafigyelést igényel. Korukból, valamint anyagukból eredendően sérülékenyebbek lehetnek, ezért nem mindegy mit és hogyan használunk otthoni tisztításukhoz. Ha makacsabb szennyeződéssel van dolgod inkább bízd szakértőkre a feladatot. Amennyiben egyszerűbb szennyeződést szeretnél eltávolítani vagy csak szőnyeged frissességét szeretnéd megőrizni bízunk benne, hogy rövid útmutatónk segítségédre lesz és magabiztosabban állhatsz neki a feladatnak!

Milyen gyakran tisztítsd?

Ha szőnyeged központi helyen van és sokat van kitéve megpróbáltatásoknak, akkor javasoljuk 2-4 havonta elvégezni az alábbi lépéseket. Ez azért is fontos, mert segít megőrizni régi szőnyeged állapotát és színeit ezzel akár évtizedekkel növelve élettartamát. Ráadásul ez a módszer még a molyok távoltartásában is segít. Amennyiben a bolyok már beköltöztek a szőnyegedbe, inkább ne kezdj bele, mert könnyen ronthatsz a helyzeten. Ezt a tisztítási módszert csak természetes színezékkel festett, gyapjú szőnyegeken ajánljuk alkalmazni!

Lássunk is neki a munkának!

1/6 lépés

Por és egyéb szennyeződések eltávolítása.

Porszívózd át a szőnyeg elejét-hátulját, közepes fokozaton ügyelve a rojtok, valamint a szélek épségének megőrzésére. Nem szabad túl magas fokozaton használni a porszívót, mert az kárt tehet a szőnyeg csomóiban.

Ha szükséges végezd el többször a szőnyeg porszívózását és ha van lehetőséged a port kirázni is a szőnyegből (lehetőleg kültéren!), akkor azt is javasoljuk elvégezni.

2/6 lépés

Célzott folttisztítás ecettel és szóda-bikarbónával

(Opcionális) Normál esetben a foltok tisztítása azonnali cselekvést igényel, viszont ha már bele száradt foltokkal kell szembenéznünk fontos, hogy soha ne dörzsöljük túl erősen a felületet, mert könnyen kárt tehetünk antik szőnyegünkben.

Készíts keveréket ecetből és szódabikarbónából fele-fele arányban és egy rongy segítségével helyezd a foltra, majd hagyd egy órán át beivódni a szennyeződésbe. Ez idő alatt figyelj rá, hogy gyermeked és háziállatod ne menjen a szőnyeg közelébe! 50-60 perc leteltével már lehet is alkalmazni a következő pontban leírt tisztítási technikát.

3/6 lépés

Samponos és kefés tisztítás.

Hideg vízben oldj fel PH semleges szőnyegsampont úgy, hogy minél habosabb vizet kapj. Forró, meleg vizet antik szőnyeg tisztításánál nem szabad alkalmazni! Fogj egy puha sörtéjű kefét vagy egy rongyot, mártsd bele a tisztítószeres keverékbe, majd a csomók szálirányával megegyezően óvatosan dörzsöld át a felületet.

Először mindig egy kis felületen próbáld ki a kikevert tisztítószert a színek esetleges megfolyásának elkerülése érdekében! Ha színfolyást tapasztalsz a próbafelületen itasd fel a keveréket és inkább kérd szakértő segítségét!

4/6 lépés

Rojtok tisztítása

A rojtok tisztítását különös odafigyeléssel kell végezni, mert általában itt a legsérülékenyebb a szőnyeg.

Erős szennyeződés esetén előbb ecettel és langyos vízzel távolítsd el a foltok nagyrészét. Utána gyengéden fésüljük át a rojtokat, hogy „egymás mellett feküdjenek”, majd a samponos keverékkel és pufa kefével dörzsöljük át a szálakat hosszanti irányban. Ezután tiszta vízzel mosd át a rojtokat.

5/6 lépés

Szőnyeg öblítése

Spriccelj tiszta vizet a szőnyegre úgy, hogy az nedves, ne pedig ázott legyen! Ha túl sok víz kerül rá fehér színű törölközővel itasd fel a felesleges vizet. Fontos, hogy ne színes törülközőt használjunk, mert azok foltokat hagyhatnak szőnyegünkön.

Ezután ablaklehúzót közepes erősséggel rányomva húzd végig a szőnyegen a szálak irányába haladva! Igyekezz a lehető legtöbb vizet eltávolítani a szőnyegből, hogy felgyorsítsd a végső száradás időtartamát. Addig ismételd az öblítést és lehúzást ameddig már nem habos vizet húzol ki a szőnyegből.

6/6 lépés

Szőnyeg szárítása

A szárítás talán a legfontosabb lépés a szőnyeg-tisztításnál. Ha elsietjük, vagy nem megfelelően végezzük el, akkor a szőnyeg szélei és végei visszahajolhatnak, ami nem csak, hogy nem esztétikus, de balesetveszélyes is.

Otthoni körülmények között a szárítás megoldása nem egyszerű feladat. A szőnyeget célszerű lógatva szárítani, pl. az erkély korlátján, ha van. Viszont ügyelni kell rá, hogy hosszú ideig ne érje közvetlen napfény, mert az kiszívhatja színét. Ez a folyamat időjárástól függően 1-3 nap is lehet.

Meg is volnánk!

Reméljük, hogy útmutatónkat hasznosnak és informatívnak találtad! Ahogy az elején is írtuk, az antik szőnyegek tisztítása különös odafigyelést igényel. Ha már nem elég egy „frissen tartó házi tisztítás”, akkor bátran keress minket és mi rendesen kéz alá vesszük szőnyeged!

Amikor minket kérsz meg féltve őrzött kincsed tisztítására, olyankor a mi szőnyegeinkkel kerül „egy kupacba”. Ez azt jelenti, hogy sajátunkként tekintünk rá és ugyan azt az alapos, de mégis kíméletes törődést kapja tőlünk, mint ami a Rugexpert kollekciójára igaz.
Kapcsolódó
A shiraz szőnyegeket általában nomádok készítették, például a Qashqai törzs. Nyers, de mégis lenyűgöző mintázatuk...
A szőnyegeikre jellemző dús színek és bonyolult mintázatok kavalkádja nem csupán a szem számára nyújt...
Rengeteg különböző motívummal találkozhatunk a keleti szőnyegeken és talán bele sem gondolnánk, de mindegyikük fontos...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
  • Kép
  • Ár
  • Hozzáadás a kosárhoz
  • Leírás
  • Súly
  • Méretek
  • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása