fbpx
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

2. rész – Alapanyagok

A készítés során használt anyagok

A szőnyegek sokszínű és gazdag világában számos különféle anyagot használnak, amik jelentős szerepet játszanak a szőnyegek minőségében, tartósságában és esztétikai értékében. A legelterjedtebb anyagok közé tartozik a gyapjú, a selyem és a pamut, amelyek mindegyike saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A gyapjú a leggyakrabban használt alapanyag, amely könnyen elérhető és rendkívül tartós. A selyem a luxus és elegancia sugárzásával emeli ki a részleteket a szőnyegen, míg a pamut a rugalmasságával és kedvező árával csábít. Ismerjük meg ezeket az anyagokat közelebbről.

Gyapjú

Frissen nyírt gyapjú, a keleti szőnyegek leggyakoribb alapanyaga.
Nyers gyapjú a sodrás előtt.

A gyapjú a legelterjedtebb alapanyag a szőnyegkészítésben, mivel nem csak hogy rendkívül tartós és jó minőségű, de könnyen elérhető is a főképp állattenyésztéssel foglalkozó nomádok számára. A kézi sodrású gyapjúszálak rendkívül ellenállóak, így az ebből készült szőnyegek akár évszázadokon át megőrzik szépségüket és minőségüket.

Ezen felül természetes hőszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért kényelmes és meleg érzetet nyújt a szőnyegen járva. A rugalmas szálak könnyen visszanyerik alakjukat, minimalizálva a lábnyomok kialakulását. A szálak nedvszívó képessége pedig hozzájárul a helyiség kellemes belső klímájához és a levegő minőségét is javítja. Könnyen “magába szívja” a festékeket, így lehetővé teszi a gazdag és élénk színek használatát a szőnyegeken.

Selyem

Selyemszálak kinyerése a gubókból és sodrás.

A selyem okkal vált a luxus és magas státusz szimbólumává a szőnyeg készítésben is. Előállítása rendkívül hosszú és precíz kezeket igénylő feladat, mivel a selyem hernyók szálanként termelik, amit a mestereknek kézzel kell összesodorni a kívánt vastagság és tartósság elérése érdekében. Finomsága és fényvisszaverő képessége miatt az ebből készült szőnyegek valódi ékszerdobozt varázsolnak bármelyik helyiségből. Sok esetben a gyapjú szőnyegek részleteinek kiemelésére használják, de készítenek belőle teljes mesterműveket is, amelyeknek mind az alapja mind a csomózása selyemből készül.

Pamut

Gyapot mező a természetben.

A pamut egy rendkívül rugalmas és tartós anyag, amit a szőnyegkészítés során eleinte csak a felvető és kereszt szálak megerősítéséhez használtak. Az utóbbi száz évben egyre gyakrabban készítik a csomókat is pamutból (főkép városi, tömeggyártott szőnyegek esetében) de ezeknek a végeredménye sosem éri el azt a magas minőséget, amit a gyapjú vagy a selyem nyújt. Egyszerűen és gyorsan beszerezhető alapanyag, amit az ebből készült szőnyegek árai is tükröznek.

Egyéb előforduló anyagok a szőnyeg készítésben

Kecske, teve, birka, ló és egyéb állati eredetű szőr

Az állati szőrök használata azért hasznos, mert rendkívül tartósak és ellenállóak, valamint hozzájárulnak a szőnyegek hőszigeteléséhez és puha textúrájához. Fontos kiemelni, hogy ezeknek az anyagoknak beszerzéséhez az állatokat nem bántalmazták.

Emberi haj

Bizonyos keleti kultúrákban előfordult, hogy az emberek a saját hajukat is felhasználták a szőnyegek készítéséhez. Ez a módszer lehetővé tette, hogy finomabb és részletesebb mintákat, valamint egy kis különlegességet csempésszenek a szőnyegekbe.

Kender

A kender természetes rostjai rendkívül erősek, így kiváló, de nagyon ritka alapanyag a szőnyegkészítésben.

Aranyfonal

A “luxus” szőnyegeken, különösen a királyi és szultáni udvarokban előfordult az aranyfonal használata. Fényes és gazdag megjelenést kölcsönzött a szőnyegeknek, amik ettől nem csak ragyogóbbak, de értékesebbek is lettek

Előző fejezet
Az első szőnyeg pontos eredetét nehéz meghatározni, főképp azért, mert az ókori időkben ezeket még...
Következő fejezet
Az autentikus, kézzel készült keleti szőnyegek varázsa abban is rejlik, hogy nem csak a színviláguk...

Bevezetőnk további fejezetei

Kapcsolódó
A shiraz szőnyegeket általában nomádok készítették, például a Qashqai törzs. Nyers, de mégis lenyűgöző mintázatuk...
A szőnyegeikre jellemző dús színek és bonyolult mintázatok kavalkádja nem csupán a szem számára nyújt...
Rengeteg különböző motívummal találkozhatunk a keleti szőnyegeken és talán bele sem gondolnánk, de mindegyikük fontos...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
  • Kép
  • Ár
  • Hozzáadás a kosárhoz
  • Leírás
  • Súly
  • Méretek
  • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása