fbpx
Kiemelt termékek
Kiemelt bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

3. rész – Készítési technikák

Csomózási technikák

Az autentikus, kézzel készült keleti szőnyegek varázsa abban is rejlik, hogy nem csak a színviláguk és mintájuk változatos, hanem maga a készítési folyamat is. A készítési technikák régiónként és vallásonként eltérőek lehetnek, de három fő típust különböztetünk meg egymástól. Csomózott szőnyegek, Kilim szőnyegek és szumák szőnyegek.

Mindkettő darab Török imaszőnyeg, viszont az egyikük csomózott, a másik pedig kilim technikával készült.

Gördesz csomó

A Gördesz csomózás, avagy Török csomózás a keleti szőnyegek készítésének egyik legelterjedtebb módszere. Ez a technika a gyapjúfonalak kétrétegű hurokkal való megerősítését jelenti a két felvetőszál között. Ez a típusú csomózás eredményezi a legtartósabb szőnyegeket.

Szenné csomó

A Szenné csomózás, avagy Perzsa csomózás a második leggyakrabban alkalmazott technika, amely különösen finom és precíz munkát igényel. Itt a fonal először körbeöleli az egyik felvetőszálat, majd áthalad a mellette lévő alatt, ezután pedig erőteljesen meghúzzák. Ezzel a technikával összetett és részletgazdag mintákat tudtak a szőnyegeken megjeleníteni.

Kilim technika

A Kilim technika egy tradicionális, szövött szőnyeg készítési módszer, amely főleg Perzsiából és a Kaukázus területéről származik. A kilim szőnyegek egyedülállóak abban a tekintetben, hogy nem tartalmaznak csomókat, helyette a színes fonalat közvetlenül a felvetőszálra szövik. Ez a technika lehetővé teszi a könnyű és rugalmas, mégis tartós szőnyegek készítését, viszont általában csak egyszerűbb geometriai mintákat tudnak így megjeleníteni.

Szumák technika

A Szumák, a kilimhez hasonlóan szövött szőnyeg, de a készítési technikája különbözik, mert itt a fonalat a felvető szálak köré tekerik, nem pedig azokon keresztül szövik. A szumák szőnyegek jellemzője a textúrájukban és mintázatukban rejlik. A szövési technika lehetővé teszi a bonyolultabb és részletesebb mintázatok kialakítását, így a szumák szőnyegek gyakran tartalmaznak összetett motívumokat. Ezen felül a szumák szőnyegek vastagabbak és strapabíróbbak a kilimekhez képest.

Előző fejezet
A szőnyegek sokszínű és gazdag világában számos különféle anyagot használnak, amik jelentős szerepet játszanak a...
Következő fejezet
A csomózás megkezdése előtt a gyapjúszálakat először megfelelő vastagságúra sodorták, majd természetes festékanyagokkal színezték. Ezeket...

Bevezetőnk további fejezetei

Kapcsolódó
A shiraz szőnyegeket általában nomádok készítették, például a Qashqai törzs. Nyers, de mégis lenyűgöző mintázatuk...
A szőnyegeikre jellemző dús színek és bonyolult mintázatok kavalkádja nem csupán a szem számára nyújt...
Rengeteg különböző motívummal találkozhatunk a keleti szőnyegeken és talán bele sem gondolnánk, de mindegyikük fontos...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Copyright © 2024 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio

Válassza ki, melyik mezőket szeretné látni.
  • Kép
  • Ár
  • Hozzáadás a kosárhoz
  • Leírás
  • Súly
  • Méretek
  • További információk
Kattintson ki az ablakból.
Összehasonlít
Összehasonlít ×
Összehasonlítás! Vásárlás folytatása