Legújabb bejegyzéseink
Nyitvatartásunk: H-P 10-18
Csatlakozz közösségünkhöz!
Hasznos hírlevelünk is van ám!

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

5. rész – Gyakori motívumok

Gyakori motívumok, visszatérő elemek

Rengeteg különböző motívummal találkozhatunk a keleti szőnyegeken és talán bele sem gondolnánk, de mindegyikük fontos jelentőséggel bír. Ezek a minták gyakran komplett történeteket mesélnek el vagy a készítő kulturális hagyományait tükrözik.

Állati motívumok

Az állatok, mint például teknősbékák, lovak, tevék, kecskék és madarak gyakori témák a keleti szőnyegeken. Általában az erőt, szabadságot, valamint a természet szépségét szimbolizálják.

Geometrikus motívumok

Ezek a minták gyakran különböző formákat és szimbólumokat ábrázolnak, például négyzeteket, rombuszokat, háromszögeket vagy spirálokat. Ezek a geometriai minták a rendet és az egyensúlyt hivatottak szimbolizálni.

Növényi motívumok

A növények, mint például a virágok, fák és a levelek szintén gyakori elemei a keleti szőnyegeknek. Ezek a minták a természet gazdagságát és a termékenységet jelképezik.

Mindennapi jelenetek

Szintén gyakran megtalálhatóak a mindennapi élet eseményei is, például emberek, akik dolgoznak, vadásznak, imádkoznak, vagy egyszerűen csak élvezik az életüket. Ezek az ábrázolások a nomád kultúrát és életstílust tükrözik.

Vallási és spirituális motívumok

Találkozhatunk vallási és spirituális jelképekkel is a keleti szőnyegeken, mint például a végtelen csomó, amely az örökkévalóságot szimbolizálja. Ritka esetben pedig a mindent látó szemet is megtalálhatjuk rajtuk, ami több keleti kultúra szerint a gonosz elleni védelmet biztosította.

Víz motívumok

A víz motívumai is gyakran megjelennek a keleti szőnyegeken. Ezek általában hullámzó vagy cikázó vonalakat ábrázolnak, amelyek a folyókat, patakokat és a vízeséseket jelképezik. A víz a frissességet, tisztaságot és a megújulást szimbolizálja.

Előző rész
A csomózás megkezdése előtt a gyapjúszálakat először megfelelő vastagságúra sodorták, majd természetes festékanyagokkal színezték. Ezeket növényekből, ásványokból és állatokból nyerték ki, amik könnyen elérhetőek voltak a nomádok számára. Ez a folyamat nem csak színt, de védőréteget is adott az amúgy...
Ajánlott
Kapcsolódó
A csomózás megkezdése előtt a gyapjúszálakat először megfelelő vastagságúra sodorták, majd természetes festékanyagokkal színezték. Ezeket...
Az autentikus, kézzel készült keleti szőnyegek varázsa abban is rejlik, hogy nem csak a színviláguk...
A szőnyegek sokszínű és gazdag világában számos különféle anyagot használnak, amik jelentős szerepet játszanak a...
Hírlevél feliratkozás

Havonta maximum 2-4 emailt küldünk és természetesen bármikor pillanatok alatt lemondhatod.

Várunk szeretettel üzletünkben, minden hétköznap 10-18 között!
Erika, Melinda, István & István
Copyright © 2023 - Minden jog fenntartva – Rugexpert Kft.

This entire website was proudly designed and created by webstart.studio